SPF Seniorerna: med fokus på att bekämpa den digitala exkluderingen

Nästan utan en tanke på att det skulle vara något ovanligt kontaktar vi Berndt Ericsson, ledamot i förbundsstyrelsen för SPF Seniorerna, via länk och genomför vår intervju digitalt. Kan tyckas lite komiskt med tanke på att vår intervju främst ska handla om digitalt utanförskap och de problem som kan uppstå när allt mer i vårt samhälle ställs om till digitala lösningar. Men pandemin har satt sina spår, och det går alldeles utmärkt att genomföra intervjun via videosamtal; Berndt i Gävle, och vi i Linköping. 

Bild: Privat 

Namn: Berndt Ericsson
Ålder: 76 
Gör: "Nu är jag 'kompledig' som jag kallar det för... Gick med i SPF för att ha något att göra". I SPF sitter Berndt dels i förbundsstyrelsen, dels i distriktsstyrelsen för Gästrikland, och driver dels en  arbetsgrupp som jobbar med frågor gällande digitalt utanförskap. 







Och för varken oss eller Berndt är videosamtal något ovanligt. Berndt använder ofta digitala verktyg både privat och i sitt engagemang i SPF seniorerna, en av Sveriges största seniororganisation. Han berättar att sedan pandemin bröt ut så har man satsat mycket på digitala möten inom förbundet. 

- Till och med kongressen som ägde rum 2020, som brukar vara en flerdagarskongress vart tredje år där man väljer ny förbundsstyrelse och tar upp aktuella frågor och tar massa beslut, den skedde digitalt 2020.

Men även privat har Berndt både innan och under pandemin frekvent använt digitala tjänster i sin vardag.

- Jag vet inte om det finns något område där jag inte är användare av digital teknik, inte vad jag kommer på direkt. Nu handlar vi ju på nätet också sen ett år tillbaka i den här karantänen som vi befinner oss i.

 

Pandemin har både förbättrat och försämrat

Tack vare sitt arbete i förbundet, SPF Seniorerna har Berndt stor insyn i den digitala användningen hos seniorer. Han berättar att mellan 400 och 1 miljon seniorer lever delvis eller helt utanför den digitala världen. Dock har den pågående pandemin fört med sig något gott inom just detta område då den bidragit till att många har gjort stora framsteg i sitt användande av digitala tjänster och verktyg. Enligt internetstiftelsen så är den grupp som ökat sin e-handel mest under pandemin de som är  76+, vilket ju visar på att användningen av internet och digitala tjänster ökar även bland seniorerna. Men detta är inte alla seniorer utan endast kanske de som redan har en fot inne i den digitala världen, vilket Berndt påpekar som ett problem då de som inte är inne i den digitala världen i stället blir ännu mer utanför.

- Den så kallade digitala klyftan har ju både fördjupats och breddats under pandemin. 

 

Vill motverka digital exkludering

SPF seniorerna arbetar mycket med frågan om digital exkludering av äldre. De anordnar månadsträffar på distrikts- och föreningsnivå, och innan pandemin höll även de olika föreningarna i IT-cafeer dit seniorerna kunde komma med sina tekniska problem och tekniska verktyg. De har även erbjudit studiecirklar inom modern teknik tillsammans med Studieförbundet vuxenskolan där studieavgiften har betalats av förbundet för att de som är intresserade av att delta inte ska hindras av kostnaden. Detta är något som har varit mycket populärt hos de som redan är användare av modern teknik och är nyfikna på att lära sig mer. Det som Berndt dock nämner som det stora problemet som kvarstår är hur man ska få in de som inte har intresset eller är insatta i den digitala världen.

- De som är användare är motiverade att lära sig mer och så vidare, men det innebär ju återigen att den där klyftan vidgas. Så den stora utmaningen är alltså: hur fan får vi dit dom här som inte vill? säger Berndt något förtvivlat.

 

Handlar om att avdramatisera och motivera

Berndt har ett långt yrkesliv bakom sig där en stor del har handlat om lärande och undervisning. Han är lärarutbildad, har varit förvaltningschef inom utbildning och arbetsmarknad och har även jobbat med vuxenutbildning på olika sätt, bland annat som samordnare av frågor som rör utbildning för vuxna och vuxnas lärande. Dessa frågor, menar Berndt, är av hög relevans när det kommer just till hur vi ska kunna inkludera seniorer i den digitala världen och han poängterar det livslånga och livsvida lärandet.

- Man lär hela livet och man lär överallt, säger Berndt med eftertryck. 

Att avdramatisera och motivera tror han är två viktiga förutsättningar för att man ska kunna få fler att våga använda och våga lära sig hur man hanterar digitala verktyg. SPF Seniorerna har jobbat på olika sätt för att just kunna anordna odramatiska lärandetillfällen för medlemmarna. De månadsvisa träffarna är ett exempel på tillfällen då de olika distrikten brukade passa på att introducera och utbilda inom den digitala världen.

- De flesta som går på de här månadsträffarna är just den här gruppen som är icke-digitala, de har större behov av de här träffarna om man tittar generellt. Så där passade man då på många gånger att ge någon typ av hint eller knuff i baken.

Bild: Pixabay 


Inse att det inte är för alla

Även om ambitionen är att lära och utbilda många av de som inte är inne i den digitala världen så lyfter Berndt frågan om hur viktigt det är att behålla analoga alternativ i samhället. Det gäller ju inte bara de som är äldre, utan det finns även de som inte har möjlighet att vara en del av det digitala samhället på grund av andra omständigheter.

- Man måste behålla analoga alternativ, för frågan är om vi någonsin kommer att… hur många decennier måste vi vänta för att alla är digitala?

SPF Seniorerna använder sig mycket av mejl för att kontakta sina medlemmar, då de har uppfattningen att detta är något som många använder trots att de inte är helt insatta i det digitala samhället. Men det som är det främsta verktyget för att nå ut till medlemmarna är ändå medlemstidningen som skickas ut varje månad, den når ju ut till alla; digitalt aktiv eller inte. 

- Man måste vara inställd på att det alltid kommer finnas en grupp som kanske är mer eller mindre utanför, och då måste man ju ha alternativen kvar! 

Ljudet sprakar till lite för första gången under vårt samtal som i övrigt har flutit på utan några större tekniska problem. Det är dags att avrunda vårt samtal och återgå till våra respektive sysslor på olika håll i landet. Men alla tre med samma mål i sikte; att lyfta ämnet digital exkludering och minska den digitala klyftan. 

Författare:
Agnes Gustafsson & Matilda Lundén

Kommentarer